Vaccineren konijn 

 
Vaccineren konijn Er zijn twee belangrijke ziektes welke dodelijk kunnen zijn voor het konijn en waartegen hij geënt kan worden. Enten kan zodra het konijn één maand oud is, en bij dwergkonijnen vanaf drie maanden leeftijd.

1. Myxomatose
Deze ziekte wordt overgebracht door een virus en veroorzaakt gezwollen en ontstoken slijmvliezen, bij een niet gevaccineerd konijn wordt dit zo erg dat het konijn stopt met eten en sterft. Het virus wordt overgebracht door stekende insecten zoals muggen, vliegen en vlooien en kan zo dus ook bij het konijn dat binnen gehouden wordt voorkomen.

2. RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) 
Deze ziekte wordt overgebracht via de urine of ontlasting van wilde konijnen. Via schoeisel of bijvoorbeeld het voeren van besmet vers geplukt gras, kan ook ons huiskonijn geïnfecteerd raken. De bloedstolling van het konijn raakt verstoord, waardoor hij overal bloedingen krijgt. Soms gaat de ziekte zo snel dat hij binnen een of enkele uren sterft.

Ons advies is om het konijn éénmaal per jaar tegen deze ziektes te enten. We raden aan om in het voorjaar te laten enten, omdat de besmettingskans in het voorjaar en zomer het hoogst is.

RHD2-virus 
Sinds december 2015 is er een nieuwe variant van het RHD-virus opgedoken, namelijk het RHD2-virus. Hierbij zien we acute sterfte (binnen 3-5 dagen). Op dit moment is hier geen behandeling voor, maar u kunt wel vaccineren om deze ziekte te voorkomen. 

Er is een apart vaccin voor Myxomatose en een apart vaccin voor RHD1 en RHD2 beschikbaar. 

Bij vragen of twijfel over de gezondheid van uw konijn, kunt u ons natuurlijk altijd bellen.