Huid en haar 

 

Konijnen zijn er in alle soorten en maten. Zo is ook de vacht van verschillende soorten verschillend. Sommige konijnen hebben lang haar, andere een korte vacht.

Wam
Voedsters hebben een ‘wam': een huidplooi onder de kin. Als een konijn een nestje maakt plukt ze haren uit de wam om het nest warm en zacht te maken. De wam kan bij oudere voedsters behoorlijk groot worden.

Drie geurklieren
Rammen en voedsters hebben drie soorten geurklieren waarmee ze hun territorium afbakenen: de kinklier, de anaalklieren en de ‘inguinale' klier aan weerszijden van de anus. Ook pasgeboren jongen worden door de voedster met deze sterke geuren omringt, het zorgt ervoor dat ze weet dat dit haar jongen zijn en dat ze ze geen kwaad doet.

Huidproblemen
Konijnen kunnen huidproblemen hebben door een infectie. Zo kunnen bacteriën zorgen voor abcessen (vaak Pasteurella multocida en Staphylococcus aureus) en ontstoken voetzolen. Myxomatose is een dodelijk virus dat verdikkingen in de huid veroorzaakt, konijnen moeten daarom twee keer per jaar worden ingeënt. Meer informatie over myxomatose vind je hier. Schimmels komen ook veel voor bij konijnen, vaak zijn dit schimmels van de Trichophyton soort. Daarnaast kunnen mijten zorgen voor veel ongemak: oormijten (Psoroptes cuniculi) en vachtmijten (Cheyletiella parasitophorax). Madenziekte (myiasis) is een ernstige infectie met vliegenlarven, er moet meteen iets aan gebeuren. Lees hier meer over madenziekte. Net als honden en katten kunnen ook konijnen last hebben van vlooien

Heeft uw konijn last van jeuk of huidklachten, neem dan contact op met de kliniek.