E. cuniculi 

 

E. cuniculi is een vervelende konijnenziekte. In tegenstelling tot VHD en myxomatose kunnen we E. cuniculi niet voorkomen door het konijn in te enten. Het is een besmettelijke ziekte voor konijnen, die veroorzaakt wordt door een eencellig beestje: een protozo. Languit heet deze vervelende ziekteverwekker Encephalitozoon cuniculi, wat in konijnenland vaak afgekort wordt tot EC.

Hoe kan mijn konijn E. cuniculi oplopen?
Een konijn kan besmet raken met E. cuniculi door contact met de urine van een besmet konijn. Ook kunnen konijnen in de baarmoeder besmet raken voor ze geboren worden.

Wat voor verschijnselen hebben deze konijnen?
Aan besmette konijnen is meestal niet te zien dat ze ziek zijn, maar een klein deel van de konijnen met E. cuniculi krijgt er ziekteverschijnselen van. Waarschijnlijk is 50 tot 75% van de Nederlandse konijnen besmet met deze ziekte. De ziekteverwekker grijpt aan in het zenuwstelsel, de nieren en de ooglens. Het kan dan de volgende verschijnselen veroorzaken:
- Scheve kopstand of omhoog blijven kijken (‘sterrenkijken')
- Dronkemansgang
- Staar in de ooglens, oogontstekingen
- Meer plassen en drinken, incontinentie
- Nierfalen
-  Epilepsie
- Verlamde of verzwakte achterpoten

Kan ik er zelf ook ziek van worden?
Officieel is E. cuniculi een zoonose. Dat betekent dat mensen er ook ziek van kunnen worden. Tot nu toe is het alleen beschreven bij mensen met een sterk verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld door HIV).

Diagnose
Een konijn met meerdere van bovenstaande symptomen is verdacht van E. cuniculi. Om meer zekerheid te hebben kunnen we de antilichaam titer (IgM) laten bepalen.

Therapie
We gebruiken het medicijn fenbendazol: dit moet 28 dagen lang gegeven worden. Het mooiste is om het konijn de eerste drie dagen op te nemen in de kliniek zodat hij ook injecties met vitamine B en een ontstekingsremmer kan krijgen. De meeste konijnen verbeteren sterk, maar soms houden ze wel restverschijnselen. In periodes van kou of stress kan de ziekte terugkeren.