Voorste kruisband, gescheurde 

 
Voorste kruisband, gescheurde

Deze aandoening komt erg veel voor, bij mensen spreken we van een voetbalknie. Honden van alle rassen kunnen hun voorste kruisband scheuren, maar bij dieren met een steile achterbeen stand zien wij het veel meer.

Vaak ontstaat de gescheurde kruisband door een simpele verstapping of glijpartij. De hond is direct flink kreupel, gaat moeilijk zitten en ligt niet op de kreupele poot.

Diagnose

Wij kunnen op spreekuur vaak al eenvoudig constateren dat de kruisband gescheurd is. De normale stabiliteit van de knie is verdwenen. De schuifladetest, waarbij we het scheenbeen naar voren duwen terwijl het dijbeen op zijn plaats blijft is dan afwijkend. Deze instabiliteit zorgt er ook voor dat de meniscus, een kraakbeenschijfje is de knie, klem komt te zitten. In sommige gevallen gaat de meniscus zelfs kapot. Om verder beschadigingen aan de knie aan het licht te brengen maken we röntgenfoto's van de knie.

Behandeling

Door de instabiliteit van de knie ontstaat vaak snel artrose, daarom kiezen wij voor een operatieve behandeling. Er zijn een aantal methoden om deze operatie uit te voeren. Elke methode heeft zijn voor en zijn nadelen. De meest gebruikte methoden staan hieronder vermeld.

Wij geven de voorkeur aan de TTA-rapid en Tight rope methode voor honden. Katten kunnen goed behandeld worden met kapsel inkorting en een laterale teugel. De nadelen van de TPLO methode en klassieke TTA methode zijn:

  • Erg dure ingreep
  • Kans op zeer ingrijpende complicaties
  • Er wordt een zaagsnede door het bot heen gemaakt
  • Zeer invasief
  • De plaat en schroeven moeten in sommige gevallen verwijderd worden, dit betekent nogmaals een operatie

Kijk bij de verschillende technieken voor de exacte beschijving en illustraties.

Het kniegewricht wordt ongeachte de gebruikte methode geopend en geïnspecteerd, de restanten van de voorste kruisband worden verwijderd en bij schade aan de meniscus wordt ook deze verwijderd. De prijs van de Tight rope operatie is bij ons 800 - 1000 euro afhankelijk van het gewicht van de hond, de TTA rapid methode kost rond de 1300-1500 euro. Voor de kat kost deze ingreep rond de 600 euro.