Nieuws 

 

Zonnebrand bij de kat

26 juli 2018
Zonnebrand bij de kat
Je kent het wel, zo'n strak aanvoelende, pijnlijke rode huid als gevolg van zonnebrand.

Iedereen weet wel dat het nodig is om jezelf in te smeren met zonnebrandcrème voordat je in de zon gaat. Maar weinig mensen weten dat de kat ook zonnebrand op kan lopen en dus ingesmeerd moet worden met zonnebrandcrème. Maar, niet alle zonnebrandcrèmes zijn geschikt voor je kat.

Vooral witte katten zijn gevoelig voor zonnebrand. Witte gedeelten van de vacht bij katten hebben geen pigment en zijn veel gevoeliger voor Uv-straling uit zonlicht. De oren van een kat zijn dun behaard en hierdoor kunnen zij snel verbranden in de zon.

Juist bij katten met witte oren kunnen problemen optreden door Uv-straling. Naast zonnebrand kunnen er op deze plekken kwaadaardige huidtumoren ontstaan. Deze tumoren kunnen ook voorkomen op de neus, aan de oogleden en in de mondholte.

Kortom, alle dun of niet behaarde en lichtgekleurde delen van de kat zijn gevoelig voor verbranding door de zon. Smeer je kat dus in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Verschil in zonnebrandcrème
Niet alle zonnebrandcrèmes zijn geschikt voor je kat. De meeste zonnebrandcrèmes voor mensen bevatten zinkoxide en titaniumoxide. Van zink is bekend dat dit in grotere hoeveelheden giftig is voor de kat. Een kat vindt het meestal niet fijn als het een stinkende of plakkende substantie in zijn vacht krijgt. Het gevolg hiervan is intensieve poetsbeurt. Die poetsbeurt is een van de redenen waarom je niet zomaar elke zonnebrandcrème kan gebruiken. Alle zonnebrandcrèmes die gemaakt zijn voor de mens, zijn bestemd voor uitwendig gebruik. Het mag dus niet ingeslikt worden en is dus ook niet geschikt. Producten die titaniumdioxide bevatten zijn wel geschikt. Van deze stof is het bekend dat het wel veilig is voor de kat. SunFREE van Dermoscent is zo'n zonnebrandcrème en te verkrijgen bij ons voor €16,50. Dit product is ook geschikt voor honden.


Meer nieuws