Nieuws 

 

Week van de Teek: 15 t/m 21 april

15 april 2019
Week van de Teek: 15 t/m 21 april
De lente is aangebroken en daarmee ook het tekenseizoen!

In de lente worden de teken weer actief. Ook wij, mensen en dieren, worden actiever en komen meer buiten. De kans op een tekenbeet is dan ook groter. Een tekenbeet lijkt onschuldig, maar teken kunnen gevaarlijke ziektes met zich mee dragen en overbrengen op mens en dier. Het is daarom belangrijk om jezelf en jouw huisdier regelmatig te controleren op teken. 

Teken zijn spinachtige beestjes die zich vanuit de struiken op uw hond of op uzelf laten vallen, zich vasthechten en bloed gaan zuigen. Tijdens dit bloedzuigen kunnen de teken parasieten overbrengen naar uw hond of in uzelf.

Wat kunt u zelf doen?
Heeft uw huisdier een teek, verwijder hem dan met een tekenpincet of door hem tussen uw duim en wijsvingernagel te klemmen en hem er rustig uit te draaien. Bewerk de teek niet met alcohol!! Dit kan er voor zorgen dat de teek versneld ziekteverwekkers overbrengt.

Wanneer moet u bellen?
Wordt de plek waar de teek gezeten heeft rood en dik of heeft je hond/kat (meerdere) vage klachten, neem dan contact met ons op.

Welke teken komen in Nederland voor?
Ixodes ricinu
De meest voorkomende teek in Nederland. Overbrenger van de bacterie Borrelia burgdorferi die bij mens en hond de ziekte van Lyme veroorzaakt. Ook kan deze teek een virus overbrengen dat ontstekingen van de hersenen kan veroorzaken en waarbij het in 5% van de gevallen dodelijk afloopt. 

Rhipicephalus sanguineus
De zogenaamde "hondenteek", die eigenlijk alleen bij honden voorkomt, de mens heeft er zelden last van. Bij de hond kan deze teek twee heel gevaarlijke bloedparasieten overbrengen (babesiose en ehrlichiose) die de bloedcellen van de hond aantasten en kapot maken. Als er niet tijdig ingegrepen wordt, kan de hond hieraan overlijden. 

Dermacentor reticularis
Deze teek komt oorspronkelijk in Zuid-Europa voor maar is via vakantieverkeer nu ook in Nederland aangetroffen. Deze teek brengt ook babesiose over.

Wat brengen teken precies over?
Teken brengen diverse ziekten over die levensgevaarlijk kunnen zijn voor uw hond/kat.

Ziekte van Lyme 
Veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Geeft bij de mens vaak in eerste instantie een ronde, rode zwelling op de bijtplaats. Vervolgens ontstaan griepachtige verschijnselen en kan de bacterie zich naar de hersenen, het hart en de gewrichten verspreiden. Als behandeling (antibiotica) niet op tijd wordt ingesteld kunnen blijvende beschadigingen ontstaan. Bij honden en katten zien we dit meestal niet, vanwege de vacht. Op een later moment kunnen er klachten ontstaan. Vaak zijn deze klachten niet specifiek, maar heeft de hond/kat meerdere vage klachten. De volgende verschijnselen kunnen gezien worden: wisselende kreupelheden, stijve dikke gewrichten, koorts, gevoelige spieren, chronisch gewichtsverlies, sloomheid, gedragsveranderingen, neurologische verschijnselen.

Babesiose
Veroorzaakt door de piroplasmose parasiet Babesia canis. Deze parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen en maakt deze kapot. De hond krijgt bloedarmoede, bloedplassen, geelzucht, lusteloosheid en hoge koorts. Zonder tijdig ingrijpen kan uw hond hieraan dood gaan. Babesia komt in Europa bij katten sporadisch voor.

Ehrlichiose
Veroorzaakt door Ehrlichia canis. Deze parasiet gaat ook in de bloedcellen van uw hond zitten en veroorzaakt hoge koorts, stollingsstoornissen van het bloed, lusteloosheid en gewichtsverlies. Zonder tijdig ingrijpen kan uw hond hieraan dood gaan. Teken vormen het hele jaar door een risico. Doordat het elk jaar warmer wordt, kunnen teken uit zuidelijke landen die Nederland binnenkomen, makkelijker overleven en bestaat er een groter risico op besmetting van uw hond. Bovendien komen teken tegenwoordig het hele jaar voor, dus zowel in de zomer als de winter. Zorg dus dat uw hond tekenvrij is en blijft, dat is de enige garantie om ervoor te zorgen dat uw hond vrij van deze gevaarlijke ziekten blijft. Ehrlichiose komt zelden voor bij katten.

Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn hond/kat tekenvrij is en blijft?
De eenvoudigste manier is om de hond tegen de teken zelf te beschermen met een tekenwerend en/of tekendodend middel zoals een spot-on, tablet of halsband.

 • Broadline
  Kat: pipet die 1 maand werkzaam is tegen vlooien, teken en wormen
 • Effipro
  Kat: pipet die 1 maand werkzaam is tegen teken en vlooien
 • Effitix
  Hond: pipet die 1 maand werkzaam is tegen vlooien, teken, zandvliegen en muggen
 • Scalibor 
  Hond: band die 5-6 maanden werkzaam is tegen teken, zandvliegen en muggen
 • Seresto
  Hond/kat: band die 7-8 maanden werkzaam is tegen teken, vlooien, zandvliege en luizen
 • Comfortis
  Hond/kat: tablet die 1 maand werkzam is tegen vlooien
 • Bravecto
  Hond: smakelijke tablet die 3 maanden werkzaam is tegen vlooien en teken
 • Bravecto Plus
  Kat: pipet die 3 maanden werkzaam is tegen vlooien, teken en wormen
 • Stronghold
  Hond: pipet die 1 maand werkzaam is tegen vlooien, oormijt en bepaalde wormen
 • Stronghold Plus
  Kat: pipet die 1 maand werkzaam is tegen teken, vlooien, luizen, oormijt en bepaalde wormen
 • Simparica
  Hond: smakelijke tablet die 5 weken werkzaam is tegen teken en vlooien

Meer nieuws