Nieuws 

 

PAUL

11 februari 2020
PAUL
Nieuwe operatietechniek voor honden met Elleboogdysplasie (ED)

Elleboogdysplasie bij de hond, behandelen we wel goed?

Elleboogdysplasie (ED) is een veel voorkomend probleem bij onze honden. Bepaalde rassen hebben er erg veel last van, bij de labrador heeft 1 op de 5 honden deze aandoening. Honden met ED hebben een slecht vooruitzicht, de slijtage en artrose die ontstaan als gevolg van ED lijdt tot pijn, sloomheid en overgewicht.

Tot nu toe wordt ED meestal behandeld door met een kijkoperatie losse botstukjes en los kraakbeen uit het gewricht te halen. Dit helpt de hond even, het steentje is uit de schoen gehaald. Helaas is dit niet altijd de oplossing voor het eigenlijke probleem. Het probleem is niet alleen het losse steentje, maar juist de te krappe schoen! De elleboog is niet goed aangelegd en knelt, waardoor er botstukjes afbreken en kraakbeen los komt.

Je zou dus het liefst de vorm van de elleboog aanpassen zodat deze weer goed past. Bij ED wordt het binnen deel van het gewricht overbelast en het buitendeel ontlast. Je wil deze belasting weer gelijkmatig krijgen. Een techniek die dit bewerkstelligd is de PAUL techniek. Door het verplaatsen van de bovenkant van de ellepijp wordt de druk in de elleboog weer beter verdeeld.

Deze operatie is vooral geschikt voor de jonge hond met ED, echter ook oudere, uitbehandelde honden kunnen hier nog baat bij hebben. Eerder konden deze honden alleen wat ondersteund worden met pijnstillers. Wij zijn blij dat we weer iets extra's te bieden hebben aan honden met ED!!


Meer nieuws