Nieuws 

 

Brucellose

10 mei 2019
Brucellose
Een ziekte bij honden die ook gevaarlijk is voor mensen

Brucellose is een ernstige bacteriële infectie die van hond op mens kan overgaan, een zoönose. De bacterie is moeilijk te bestrijden, blijft na besmetting levenslang in het lichaam van de patiënt (mens en dier) en kan terugkerende klachten geven. 

Tussen 2016 en 2019 zijn 20 honden in Nederland positief op Brucellose getest. Deze honden waren afkomsting uit Roemenië, Bulgarije en Kroatië.

Begin dit jaar werd er bij een Nederlandse fokker bij 24 honden Brucellose aangetoond. De eerste hond van deze fokker die ziek werd, was afkomstig uit Rusland. Of deze reu de bron van deze besmetting is, is onzeker. De reu had nog niet gedekt en dat is de belangrijkste (maar niet enigste) manier van overdracht. Of de bacterie al langer aanwezig was bij deze fokker en hoeveel pups (met Nederlandse chip en paspoort) bij deze fokker besmet zijn geraakt, wordt nog onderzocht. Deze pups zijn verkocht, eigenaren hebben een brief ontvangen zich te melden bij hun dierenarts.

Besmetting
Brucelllose wordt uitgescheiden via de urine, speeksel, ontlasting, neus- en oog- en vaginale uitvloeiing. Rond de bevalling of abortus scheidt een besmette teef veel bacteriën uit. De bacterie zit in de (overleden) pup, het vruchtwater, de vaginale uitvloeiing en de melk. Ook tijdens de loopsheid kan de vaginale uitvloeiing Brucella Canis bevatten. Bij de reu kan sperma grote hoeveelheden B. Canis bevatten. 

Mensen raken besmet via slijmvliezen of de beschadigde huid. Vooral mensen die in direct contact komen met teven na de bevalling of abortus en laboratoriummedewerkers lopen risico op een besmetting.

Bekijk ook het filmpje over Brucellose 

Symptomen
De ziekte geeft bij dieren ontstekingen en vruchtbaarheidsproblemen. Door de besmetting worden bijvoorbeeld ook puppy's te vroeg geboren. De overdracht van de bacterie naar mensen gaat via slijmvliezen of speeksel.

Symptomen bij mensen 
Brucellose is een vervelende bacterie omdat het lange tijd het immuunsysteem kan ontwijken. De symptomen na besmetting met Brucellose bij mensen beginnen meestal met milde verschijnselen die langzaam erger worden. De meeste mensen krijgen terugkerende koorts, maar ook klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, zweten en gewrichtsklachten. Wanneer de ziekte niet op tijd ontdekt wordt, wordt het vaak chronisch. Jaarlijks krijgen de GGD en het RIVM 4 tot 5 meldingen van personen met Brucellose, die de infectie in het buitenland op hebben gelopen. 

Bron: Medisch Centrum voor Dieren


Meer nieuws