Huisdier van de maand 

 

September: Woezel heeft last van maden

Woezel heeft last van maden
Woezel is een konijn van 3,5 jaar. Ze is altijd een heel lief en vrolijk konijntje, we hebben dus al snel door als ze zich even niet lekker voelt. 

Op een maandagavond zat ze heel rustig in haar hokje en had ze al de hele dag geen brokjes gegeten, wat niks voor woezel is. Ze heeft soms wat last van plakpoep dus toch maar even naar haar onderkant kijken. Wij zagen bij haar kont een vieze wond zitten die er begin van de middag nog niet zat. Na goed kijken zagen we een paar maden zitten; dat was geen goed teken. Gelukkig konden we direct naar de praktijk komen om te kijken of het nog te redden was. Ze werd even in slaap gebracht zodat alle maden verwijderd konden worden. Het was al een lelijke wond aan het worden, maar het leek erop dat we net op tijd waren. Gelukkig! Woezel mocht weer mee naar huis. De dagen die volgden hebben we haar thuis goed verzorgd en haar onderkant zo schoon mogelijk geprobeerd te houden om te zorgen dat er niet opnieuw maden bij kwamen. We zijn nog een aantal keer bij de dierenarts geweest voor antibiotica prikjes en om te kijken hoe het met de wond ging. Langzaamaan gaat het beter en krijgen we ons vrolijke konijntje weer terug. Woezel en wij hebben heel veel geluk gehad dat de maden nog geen ergere schade hadden aangericht!

Ps. Maden zijn onder andere te voorkomen door het konijn in te sprayen met de Nomyiasis spray. Deze is verkrijgbaar in onze kliniek. Klik hier voor meer informatie over madenziekte.


Eerdere huisdieren van de maand