Huisdier van de maand 

 

Maart: Spike was op tijd!

Spike was op tijd!
Een wratje op je ooglid en nu?

Spike, een kruising labrador van 6 jaar, heeft al even een wratje op het onderooglid. Helaas begint het wratje de laatste tijd snel te groeien, wat nu?

Wratjes op de oogleden zijn eigenlijk altijd goedaardige gezwelletjes van de talgklieren in de rand van het ooglid. Veel honden krijgen op latere leeftijd last van deze bultjes. Lang niet altijd hoeft hier iets aan te gebeuren. Is het wratje klein <1 mm en groeit het niet, dan kun je prima afwachten. Groeit het wratje, wacht dan niet te lang! Om het wratje te verwijderen moeten we een stukje van het ooglid verwijderen, een klein stukje kan best, maar een groter stuk kan niet, dan wordt het ooglid te krap. Als het wratje te groot is moeten we met een speciale huidflap techniek een nieuwe ooglidrand maken, dit wordt altijd minder mooi dan de originele lidrand. Dus wees op tijd!

Bij Spike is het al een behoorlijke wrat, maar gelukkig ligt hij maar deels in de ooglidrand. We kunnen hem met een V vormige snede wegnemen, de wond wordt gesloten met speciaal, zeer fijn, hechtmateriaal. Als de hechtingen over 10 dagen verwijderd worden zie niets meer van de operatie. Spike was op tijd!


Eerdere huisdieren van de maand