Huisdier van de maand 

 

Juli: Serra, een bijzondere kat

Serra, een bijzondere kat
Het is donderdagavond en we krijgen telefoon: Serra is aangereden. Als Serra binnenkomt is het schrikken.

We moeten even een tweede keer kijken: wat hangt er achter Serra? Het blijkt de staart waar het vel vanaf is. Tijd hebben we niet. Senna is in shock en moet snel aan het infuus, krijgt een hele sterke pijnstiller en gaat onder de warmtelamp. Zodra hij een beetje bij is gekomen maken we rontgenfoto's. Wonderbaarlijk maar waar: hij heeft niets gebroken. Wel is er een kleine klaplong aan 1 kant, en aan de andere kant een longbloeding. Omdat het vel niet alleen van de staart af is, maar nog verder tot aan het bekken, volgt een uitgebreide operatie. Met een heel team van de kliniek zijn we er druk mee. Serra zal voortaan zonder staart door het leven moeten. 

De dagen erna wordt Serra in de kliniek verzorgd. Het is een lange weg, hij is ook nog zo benauwd! Op nieuwe rontgenfoto's blijkt de klaplong groter geworden. Normaal vullen longen de hele borstkas op. Bij een klaplong is de long in elkaar geschrompeld net als een ballon die geklapt is. We zuigen de lucht naast de long af zodat hij weer mooi uit kan vouwen. Dat lucht op! 

De baasjes van Serra vertellen:
"Onze zoon betrok in 2009 een appartement in Heerenveen. Omdat hij wat gezelschap wilde , besloot hij in voorjaar 2010 een kitten te nemen. Dit  werd een wit/rode kater, echter was het geslacht een beetje twijfelachtig. Toch werd deze eind 2011 gecastreerd. Met deze zeer aanhankelijke, eigenzinnige speciale kat werd het  wederzijdse liefde. Hij ging mee onder de douche; sprong dan van de wastafel op zijn schouder en speelde met zijn poot tegen de waterstraal. Wanneer de badjas werd aangetrokken verdween Serra eronder of in een van de mouwen. Als baasje aan het werk was op de computer, kwam Serra steevast op een kussentje naast hem liggen. Echter een paar jaar later vermagerde Serra sterk, at steeds slechter en werd een zorgenkindje. Er werd besloten om Dierenkliniek Steenwijk in te schakelen en volgden er diverse onderzoeken. De nieren werkten niet goed en de lever was ook al niet in orde; aangeboren waarschijnlijk. De vraag was hoe lang deze kat nog te leven had. Speciaal voer werd aanbevolen en met heel veel geduld en creativiteit van baasje kwam Serra er weer bovenop.

In 2016 (Serra was 6 jaar oud) besloot onze zoon te emigreren naar Tenerife; maar waar vind ik een liefdevol iemand/gezin om Serra op te nemen? Dat viel nog niet mee, temeer omdat baasje nogal kritisch was ten opzichte van de toekomstige plek. Uiteindelijk hebben wij  Serra "geadopteerd" en hechtten ons erg aan hem en hij aan ons. Steevast koffietijd, etenstijd en halverwege de middag komt hij binnen en weet dat hij een snoepje krijgt. 's Avonds gezellig uitgestrekt tussen ons in op de bank of in een kringetje op schoot. Je kan met hem "praten", maar heeft altijd het laatste woord. Het is onze lieve aanhankelijke, speciale kat. Hij geniet van de ruimte die hij bij ons heeft en is een uitstekende muizenvanger.

Echter het muizenvangen werd hem op 31 mei bijna fataal, toen hij werd aangereden door een auto... drama en wat een verdriet..."

Gelukkig is het allemaal goed gekomen! 


Eerdere huisdieren van de maand