Huisdier van de maand 

 

Januari: Schele Puck

Schele Puck
Puck, een mooie Boomer pup van 4 maanden, kijkt plotseling scheel met 1 oog.

De dag ervoor was er nog niets aan de hand, maar nu is het linker oog van Puck helemaal weggedraaid. Alleen het oogwit is nog zichtbaar. Het oog lijkt Puck geen pijn te doen en op het eerste gezicht zijn er geen beschadigingen zichtbaar aan het oog.

Wat kan hier nu weer aan de hand zijn? Er zijn, zeldzame, aandoeningen aan het oog bekend waarbij 1 van de oogspieren te kort is. Echter, dan zou je verwachten dat het wegdraaien al sinds geboorte aanwezig was. Ook kan er na een botsing of het flink stoten van de kop een oogspier scheuren waardoor het oog wegdraait.

Puck lijkt weinig last van het oogje te hebben, een operatie is niet goed mogelijk, kortom  we besluiten er voorlopig niets aan te doen. Na een aantal maanden blijkt dat het oog toch verandert, we kunnen niet meer garanderen dat Puck er geen zeurende pijn van heeft. Omdat Puck niets met het oog kan zien, besluiten we het oog te verwijderen. De oogbol wordt weggenomen en de oogleden worden aan elkaar gehecht, als er weer haar op groeit, lijkt het net of er niets gebeurd is.

Het oog is naar het lab opgestuurd voor onderzoek. Er bleek nog veel meer met het oog aan de hand te zijn; de lens was losgeraakt en daardoor vervormd. Er was geen aanwijzing voor een erfelijk probleem, de kans dat het andere oog ook verloren zou gaan is dus maar heel klein. Puck kan intussen weer lekker rondrennen.


Eerdere huisdieren van de maand