Huisdier van de maand 

 

Augustus: Puppies van Darah

Puppies van Darah

Vanaf deze maand starten we met een "huisdier van de maand": bijzondere en interessante patiënten waar we graag iets meer over vertellen. We beginnen echter niet met een enkele patiënt, maar met een heel nest: de puppies van Darah krijgen een te platte borstkas.

Darah is een American Bulldog van twee jaar, een hele leuke hond waar de eigenaren graag een nestje van willen fokken. Ze hebben de perfecte reu voor Darah gevonden in Duitsland en met behulp van bloedonderzoek wordt het beste dektijdstip bepaald, met vijf prachtpups als gevolg. Het kost even wat moeite om alle pups aan het drinken te krijgen, maar toen dat was gelukt waren groeiden ze als kool. En zelfs een beetje te snel!

Platte borstkast
Op twee weken leeftijd begint een van de pups te hijgen. De pup is met z'n twee weken topzwaar. Een luchtwegontsteking heeft hij niet, maar wat is er dan aan de hand? Een paar dagen later zijn er meer puppies aan het hijgen, en als ze langskomen in de kliniek liggen er drie pups plat op hun buik. Ze hijgen en hebben de pootjes gespreid. De borstkastjes zijn niet mooi rond, maar veel te plat. De organen zijn daardoor in de verdrukking gekomen, het verklaart niet alleen het hijgen, maar ook waarom de melk soms weer naar boven komt. Het blijken ‘zwemmers' te zijn. Dat is een aandoening die kan ontstaan door een te glad oppervlak in de nestkist, of doordat de pups een andere ziekte hebben en zich niet op kunnen richten. Bij de puppies van Darah ligt de oorzaak erin dat ze te zwaar zijn geworden, en mogelijk spelen ook de genen een rol.

Elastieken en fysiotherapie
Een medicijn is er niet voor de aandoening. In plaats daarvan worden de pootjes met een constructie van elastieken bij elkaar gehouden en de eigenaar gaat in de weer met fysiotherapie en het omleggen van de puppies: ze moeten steeds op de andere zij gelegd worden. De volgende dag gaat het al een heel stuk beter! Stukje bij beetje knappen ze op en groeit de borstkas in de normale vorm, ze kunnen weer gewoon ademen en houden de melk goed binnen.


Eerdere huisdieren van de maand