Huisdier van de maand 

 

December: Nayla houdt van letters!

Nayla houdt van letters!
De aanloop naar Sinterklaasavond. Surprises worden in elkaar geknutseld en gedichten aan elkaar gerijmd.

Tussen alle bedrijvigheid weet Nayla, een vierjarige kruising, een surprise te pakken te krijgen. De surprise is het probleem niet, maar de chocoladeletter in de surprise wel!

Mensen worden niet ziek van chocolade (behalve bij teveel chocolade misschien wat overgewicht), maar voor hond en kat is het ronduit giftig. Nayla vertrekt nadat ze de letter verorberd heeft met haar baasje naar de kliniek waar ze een injectie krijgt om braken op te wekken. Al na een paar minuten braakt ze de chocolade weer uit. Opgelucht halen we adem en Nayla gaat weer naar huis. Maar thuis aangekomen zakt Nayla door de poten! Wat nu?

De stof in chocolade die voor de vergiftiging zorgt  is theobromine.  Deze stof zit het meeste in pure chocolade. Melkchocolade bevat minder theobromine, en in witte chocola komt het nauwelijks voor. De eerste verschijnselen van een chocoladevergiftiging zijn te verwachten één tot vier uur na opname. De dieren krijgen last van hun maag, worden onrustig, gaan hijgen, krijgen een snelle hartslag en moeten meer plassen. Ernstiger symptomen zijn een dronkemansgang, hartritmestoornissen, trillingen en een te hoge lichaamstemperatuur. Als het te laat ontdekt wordt kan een dier er zelfs aan overlijden.

Bij Nayla zijn de baasjes er gelukkig op tijd bij en ze brengen haar snel terug naar de kliniek waar we haar aan het infuus leggen. Ook laten we haar Norit-drank drinken: een drankje van actieve kool dat in de darm de giftige stof wegvangt. Met een laxeermiddel onder de arm kunnen de baasjes Nayla aan het einde van de dag gelukkig weer mee naar huis nemen.


Eerdere huisdieren van de maand