Huisdier van de maand 

 

Juni: Moederloze Muis

Moederloze Muis
Op een rustige vrijdagavond komen er onverwacht twee stoere mannen binnen. Ze hebben een grote kartonnen doos bij zich. 

“Gevonden op de hooizolder” zeggen de mannen bedrukt. In de doos liggen drie kleine kittens: twee schildpad-poesjes en een grijs cypers katertje. De twee dames maken veel lawaai, het katertje ligt helemaal stil, knippert nauwelijks met z'n ogen en voelt steenkoud aan. "Van moeder geen spoor te bekennen, wat nu?" zeggen de mannen. Ze vertellen dat ze alle drie erg koud en levenloos waren, met wat melk hebben ze er twee aan de praat gekregen. We maken snel een warme kruik en wat babykitten melk aan, de twee lawaaischoppers beginnen gelukkig driftig te drinken en zijn daarna heel dankbaar stil en vallen in slaap. Helaas lukt dat met het katertje niet, hij is te koud en kan niet drinken. Hij krijgt wat voeding met de sonde en onderhuids infuus. We spreken af met de twee stoere mannen dat we de kittens aanbieden bij de particuliere opvang voor moederloze kittens. “Laten jullie wel even weten hoe het met ze gaat?". Een beetje twijfelachtig nemen ze afscheid van ‘hun’ kittens.

Binnen een uur is de vrijwilligster van de opvang bij onze dierenkliniek. Ze bekijkt de kittens en we wegen ze. Ze zijn ongeveer 150 gram en hebben hun oogjes open, maar hebben wel al tandjes, dus zijn ze zeker drie weken oud! Extreem ondervoed en onderkoeld is het oordeel, ze zouden het dubbele moeten wegen! Voor vertrek krijgen ze nog een portie melk, behalve het cyperse katertje, die kan echt niet drinken, hij is te zwak. Voor de reis, verdwijnt hij in de BH van de vrijwilligster, “lekker warm” zegt ze!

De komende dagen worden ze elke twee uur gevoed, dus ze heeft er een flinke klus bij gekregen. Na een uurtje belt ze weer terug, het katertje is onderweg overleden. De weken erna gaat het wisselend met de dames. Een van de poesjes, Mimi, redt het uiteindelijk niet, ze heeft ernstig leververvetting gekregen, door het vasten in de eerste drie levensweken. “Muis” blijft over van de drie en ze heeft er een vriendje bij gekregen. Ze doet het geweldig en gaat het zeker redden. Ze eet zelf, maar krijgt soms de fles erbij als ‘toetje’. Binnenkort word er een leuk gast/ adoptie gezin voor haar gezocht.

Als u een nestje kittens of puppies vindt zonder moeder, kunt u contact opnemen met de “Kittenopvang Moederloos” een particuliere opvang, waar paraveterinairen zich inzetten voor de opvang van prematuren en/of neonaten, zonder moeder. Daarnaast staan ze cattery’s en dierenartsenpraktijken bij met raad en daad. Uiteraard kunt u ook gewoon contact opnemen met ons.

Kijkt u eens op http://www.kittenopvang-moederloos.nl/ voor meer info over deze fantastische opvang. Er is altijd plek voor donateurs of goede gastgezinnen!


Eerdere huisdieren van de maand