Huisdier van de maand 

 

Juni: Lady heeft een slagaderlijke bloeding

Lady heeft een slagaderlijke bloeding
Het is donderdagmiddag en de assistente loopt naar de dierenarts. “Er komt zo een hond aan die door een ruit is gegaan, het bloedt heel erg.” Zegt ze. Oei, dat klinkt niet best.

Even later komt Lady, een hele lieve Amerikaanse stafford van bijna acht jaar oud, de kliniek binnen. Ze hebben haar in doeken gewikkeld, maar alles is rood van het bloed.

En dan gaat alles heel snel. Het is een slagaderlijke bloeding aan de rechter voorpoot. We zetten Lady snel op de behandeltafel. Ze is hartstikke bleek. We leggen een stuwbandje, een tourniquet, strak aan boven de bloeding. Snel zetten we een infuus en krijgt Lady een roesje. Wat is ze een hoop bloed verloren!

Hoe is het gekomen? Thuis was Lady uit enthousiasme tegen de ruit van de voordeur opgesprongen. Maar ze is er met haar voorpoten dwars doorheen gegaan! De rechter pols heeft ze doorgesneden, aan het glas van de voordeur. Ook de andere pols heeft een snee, maar gelukkig veel minder diep.

Op de operatietafel stoppen we met tangetjes de bloeding. Nu hebben we een beetje overzicht en kan de tourniquet weer los. Op de bloeding na lijkt het nog enigszins mee te vallen. Het bloedvat onderbinden we zodat het niet meer bloedt. We hechten beide polsen. En met twee poten dik in het verband kan Lady later die middag weer naar huis. Wat een middag. Lady had niet veel later binnen moeten komen. Inmiddels gaat het weer goed met Lady. Gelukkig!


Eerdere huisdieren van de maand