Huisdier van de maand 

 

April: Koeno heeft een gat in zijn darm

Koeno heeft een gat in zijn darm
Natuurlijk spuugt een hond wel eens. Maar de alarmbellen beginnen vooral te rinkelen zodra Koeno stopt met spugen. 

Zijn buik wordt dik, en hij staat met zijn rug helemaal bol. De speekseldruppels lopen uit zijn bek, man, wat is hij beroerd! “Hij kan niet liggen van de pijn. En niet door zijn poten zakken bij het poepen, alles doet hem zo´n pijn.” Vertelt Koeno’s baas. 

Op de kliniek maken we een röntgenfoto. Maar daar zien we alleen wat gas op zitten. Zit er toch ergens wat klem? Koeno eet normaal geen gekke dingen. We maken een echo en daar zien we toch iets wat er niet hoort in de darmen vlakbij de maag. Koeno is te pijnlijk om af te wachten en we besluiten om hem te opereren.

Die operatie is schrikken. Er blijkt darminhoud buiten de darmen te staan! Los in de buik. Foute boel. Normaal gesproken horen darmen te bewegen, de hele tijd, ook tijdens een operatie. Maar deze darmen liggen hartstikke stil, zijn veel te rood-paars en staan vol met lucht. Er blijkt een gat te zitten op de overgang van de maag naar de darm. Daar is die darminhoud natuurlijk uit gekomen.

Even later vinden we ook de boosdoener: een klein maar keihard stukje plastic dat het gat in de darm heeft gesneden. We dichten het gat. Maar dat is pas het begin. Kan Koeno wel herstellen zo heftig als dit is?

Hij moet van ver komen, maar doet het wonderwel. Een zwaar weekend vol infusen en antibiotica volgt. Maar al snel mag hij voor het eerst weer wat wandelen. De dag daarna vindt hij het blokje om zelfs al te kort.

Koeno´s baas vertelt: Wij zijn zo trots als een pauw dat Koeno het huisdier van de maand april mag zijn! Na een zeer heftige darmperforatie was hij er bijna niet meer geweest... Dankzij de goede zorg, en prachtige persoonlijkheid van Anne en natuurlijk haar collega's, is Koeno weer helemaal wie hij was voor deze ellende... Lief en vrolijk,vreselijk blij en fantastisch! Kortom...woorden schieten te kort...
Liefs, Carolina, moeder van Koeno.


Eerdere huisdieren van de maand