Huisdier van de maand 

 

November: Kees gaat op stap

Kees gaat op stap
Kees, een jonge lapjespoes, gaat graag op stap buiten de deur. Op een dag komt ze mank thuis.
Ze wil haar rechter achterpoot niet goed meer belasten.

Tijdens het onderzoek hier op de kliniek valt direct op dat het de poot op een abnormale plek gebogen kan worden…. De röntgenfoto laat geen twijfel bestaan, het dijbeen is dwars door.

Er zijn verschillende technieken om het bot weer aan elkaar te zetten:

  • Er kan een plaat met schroeven over de breuk geplaatst worden, voordeel hiervan is dat dit een erg stabiele fixatie geeft. Nadelen zijn dat er een grote wond gemaakt moet worden om ruimte te maken voor de plaat en dat het een erg dure ingreep is.

  • Er kan een externe fixator geplaatst worden, dit is een soort buitenboordbeugel. Er worden boven en onder de breuk pinnen in het bot geboord die buiten de huid met een stang met elkaar verbonden worden. Voordelen van deze techniek zijn: kleine wondjes en stabiele fixatie. Nadelen zijn: niet iedere patiënt accepteert zo’n metalen constructie rond zijn/haar poot en het is een dure ingreep.

  • Het plaatsen van een pin in het bot. Voordelen: kleine wondjes, goedkope techniek. Nadelen: de pin werkt niet goed tegen rotatiekrachten. Dat wil zeggen het onderste stuk bot zou kunnen gaan draaien ten opzichte van het bovenste botdeel. Door het gebruik van een voldoende dikke pin kan dit deels tegen gegaan worden. Daarnaast zul je bij een wat schuine breuk ook minder snel draaiing van de botdelen krijgen.

Bij Kees is gekozen voor een pin. Kees is nu 6 weken verder en herstelt voorspoedig. Op de controle röntgenfoto is goed te zien dat het bot is geheeld. Kees mag weer op stap…
 
...maar eerst alleen binnenshuis!

Eerdere huisdieren van de maand