Huisdier van de maand 

 

Mei: Jip de salsa hond

Jip de salsa hond
Nederlanders zijn stijve harken, voor het dansen van een zonnige salsa moet je los in de heupen zijn. Dit is voor Jip niet het probleem, Jip is juist veel te los in heupen.

Jip is een Griekse straathond die als 8 maanden oude pup bij ons komt met kreupelheidsklachten aan eigenlijk alle poten. Hij wordt van groeipijn verdacht, maar ik vertrouw het niet helemaal... We besluiten Jip onder een roesje te onderzoeken en röntgenfoto´s te maken. Onder sedatie is de stabiliteit van de heupen veel beter te beoordelen, omdat de spiespanning dan wegvalt. Deze heup stabiliteit blijkt Jip dus niet te hebben. Ook de röntgenfoto´s geven aan dat Jip heupdysplasie heeft. De heupkommen zijn niet diep genoeg en dus schokken de heupkoppen bij iedere pas in de kommen. Dit is pijnlijk en lijdt op termijn tot artrose en kapot kraakbeen.

Jip is gelukkig nog wel jong genoeg om een heupoperatie te kunnen ondergaan: de bekkenkanteling. Bij deze operatie wordt het heupbot rond de kom op 3 plaatsen doorgezaagd, gekanteld en weer vastgezet met een speciale plaat en schroeven. De heupkom komt nu meer boven de kop te liggen zodat er een veel stabielere situatie ontstaat.

De operatie die aan beide heupen uitgevoerd wordt verloopt voorspoedig, en Jip herstelt gelukkig ook vlot. Een salsa zit er voor Jip niet meer in..

De baasjes van Jip vertellen: Jip is onze eerste hond en geadopteerd uit Griekenland toen hij vier maanden was. Nadat wij hem een aantal weken hadden bleek al snel dat er iets niet goed was. Hij had flink last van zijn heupen na de wandelingen. Al snel bleken dit geen groeipijnen te zijn maar HD. Tobias had al snel de diagnose gesteld.

Dan maak je een afweging over de behandeling. Wij zijn voor twee operaties gegaan van beide heupen, twee maanden er tussen voor herstel. We waren op tijd, want dit moet voor het eerste jaar. De foto's waren zo duidelijk en een pijnlijke toekomst lag voor hem.  Pittig was het voor Jip, al die onderzoeken, foto's, de narcose en de operaties. Wat wij prettig vonden was dat de gespecialiseerde chirurg naar de dierenkliniek zelf kwam. Erg ervaren met al 200 operaties. Gelijk na afloop konden we de foto's zien van het resultaat en bijpraten. Prima gelukt beide keren. We keken er van op dat Jip een dag na de operatie alweer probeerde te lopen. Hij moest heel rustig opbouwen. Eerst 10 meter tot de straat en langzaam meer. Hij hield zich prima.

We houden van lange wandelingen maken in de natuur. Dankzij deze operaties kan Jip dit allemaal doen als een gezonde jonge hond. Daar genieten we elke dag van. We zijn erg blij met jullie betrokkenheid en omgang met Jip.  Dat is echt super geweest.  


Eerdere huisdieren van de maand