Huisdier van de maand 

 

September: Een consult in Afrika

Een consult in Afrika
Als dierenarts maak je de gekste dingen mee, zeker tijdens diensturen 's nachts of in het weekend. Zo werd ik onlangs in het weekend gebeld door een vriendelijke mevrouw die zich vooraf al verontschuldigde dat ze niet met haar zieke kat langs kon komen.

Ze belde namelijk vanuit Ghana! Deze vriendelijke mevrouw, Caroline, was verpleegkundige en werkte in een ziekenhuis in Ghana. Het geval wilde dat haar katertje, Boateng, met zijn buik over de grond schuurde en dat hij zat te persen op zijn ontlasting of urine. Verder had Caroline overal in het huis druppels oranje urine gevonden. Een dierenarts voor katten bestaat in Ghana helaas nog niet, dus via het internet kwam Caroline bij mij terecht.

Normaal gesproken zou ik een kater met deze klachten direct langs laten komen, de kans is namelijk groot dat de plasbuis verstopt is geraakt. De urineafvoer raakt geblokkeerd en gifstoffen hopen zich op in het lichaam. Wanneer dit niet snel behandeld wordt zal de kat dit niet overleven. Via de telefoon legde ik uit hoe Caroline naar de blaas van Boateng kon voelen. Deze bleek zo groot  als een sinasappel, keihard en erg pijnlijk. De diagnose plasbuis verstopping was dus gesteld.

Caroline is vervolgens in de auto gestapt en met Boateng naar het Ghanese ziekenhuis gereden. Allereerst de blaas maar eens leegmaken, spuiten en naalden waren gelukkig voldoende aanwezig en Caroline, geschoold verpleegkundige, handig genoeg om de blaas aan de prikken en leeg te zuigen. Nu moest de verstopping nog uit de plasbuis...Hier, in Nederland, gebruiken we een heel dun slangetje dat we in de uitmonding van de penis stoppen en opschuiven door de plasbuis naar de urinebuis. In het Ghanese ziekenhuis was zo'n slangetje helaas niet te vinden. Na lang overleg en nadenken kwamen we op het idee om een elektriciteitsdraadje te nemen en hieruit de koperdraad te trekken, nu hou je een heel dun buisje over. Dit bleek precies in de plasbuis  van Boateng te passen! Na wat geoefend te hebben lukte het Caroline de verstopping naar de blaas terug te duwen. Boateng was voorlopig gered.

Het volgende probleem diende zich aan: er zijn in Ghana geen medicijnen voor katten en van kattenvoer hebben ze ook nog nooit gehoord. Verdunde medicijnen uit de ziekenhuisapotheek  boden uitkomst nu zijn we op zoek naar een aangepast dieet van bepaalde vissoorten en vitamine C voor Boateng zodat de problemen niet weer terugkomen.

Al met al een heel interessante patiënt dus. Boateng mag van geluk spreken dat hij zo'n handig baasje heeft.

Tobias


Eerdere huisdieren van de maand