Huisdier van de maand 

 

Januari: Colin redt het op het nippertje

Colin redt het op het nippertje
“We werden ´s avonds gebeld door de oppas waar onze Colin, een jonge flatcoated reu, aan het logeren was. Hij had overgeven, het rook naar poep en het waren enorme hoeveelheden."

"In eerste instantie werd gedacht dat hij wellicht buiten iets had gegeten. Aangezien Colin in januari al geopereerd was aan zijn darmen, hij had toen iets niet definieerbaars in zijn darmen wat er niet uit zichzelf uitkwam, werd besloten om nog die avond naar de dienstdoende dierenarts te gaan. Daar voelde de dierenarts wel wat in de darmen zitten maar de verwachting was dat hij dit de volgende ochtend wel zou uitpoepen, de buik was nog soepel. Een prik tegen de misselijkheid en een prik om de darmen te stimuleren en met de logeerouders terug naar hun huis."

"De volgende ochtend was de schrik groot toen Colin bijna niet meer op zijn poten kon staan en ook bijna niet kon lopen. Gelijk, door de logeerouder, Dierenkliniek Steenwijk gebeld, direct röntgenfoto´s gemaakt en daaruit bleek dat het helemaal mis was met de darmen en er niets anders op zat dan gelijk te opereren,” vertelt Colin’s baas.

Tobias, dierenarts bij Dierenkliniek Steenwijk, heeft Colin geopereerd. Het is schrikken met de operatie. Er staat veel donker stinkend vocht in de buik. Een heel deel van de darm is klem komen te zitten in een gaatje in het net dat normaal rond de darmen ligt. Dit deel is helemaal zwart en niet meer levensvatbaar. Het zwarte stuk darm wordt verwijderd en de darmen worden weer aan elkaar gehecht. Het is een zware operatie, en Colin blijft die nacht in de kliniek.

De volgende dag komen Colin’s baasjes hem halen, hij gaat weer mee terug naar Alphen aan den Rijn. “Colin komt kwispelend naar ons toe. We schrikken wel, want hij is enorm afgevallen. Het was echt op het randje. Wij zijn heel blij dat iedereen goed heeft doorgepakt anders was hij er niet meer geweest. Wij hebben er alle vertrouwen in dat Colin weer helemaal de oude wordt en dat onze stuiterbal binnenkort weer door de bossen rent.”


Eerdere huisdieren van de maand