Huisdier van de maand 

 

Januari: Cayra drinkt teveel

Cayra drinkt teveel
Cayra is een rottweiler pup van 9 weken als we haar voor het eerst zien voor haar enting. Een week later trekken haar baasjes aan de bel: ze was al mooi zindelijk aan het worden, maar nu gaat het juist de verkeerde kant op.

Cayra is meer gaan drinken en ook meer gaan plassen. Ze laat nu soms zelfs de urine lopen in de slaap, en dat terwijl het juist zo goed ging.
De eigenaren gaan urine opvangen. Dat kan bijvoorbeeld met een schone pollepel die er onder gehangen wordt als ze moet plassen. De urine wordt dan zo vers mogelijk naar onze kliniek gebracht, zodat we het kunnen onderzoeken. In de urine van Cayra blijken rode en witte bloedcellen te zitten, die horen daar niet in thuis. Ook vinden we veel bacteriën.

Cayra is goed ziek van de blaasontsteking. Ze groeit ook niet zo goed als we van een rottweiler pup verwachten. Voor het eten begint ze nu zelfs de neus op te halen.
Als Cayra in de spreekkamer op tafel staat valt het op dat ze wat te zwaar ademt en de slijmvliezen zijn wat bleek. We besluiten om ook wat bloed af te nemen om de nieren te kunnen onderzoeken. Er zijn een aantal waarden in het bloed die veranderen als de nieren het moeilijk hebben. Bij Cayra zijn deze allemaal niet goed. Dat kan een uiting van nierbekkenontsteking zijn. Cayra krijgt daarom een kuur antibiotica van ons mee.

Een week later gaat het beter met Cayra. Ze is meer dan een kilo aangekomen en ze is veel fitter. Maar bij de controle van het bloed schrikken we: de nierwaarden zijn verder verslechterd! We besluiten daarom om een echo van de nieren te maken.

Een echo is bekend van de zwangerschapsecho's bij mensen. Door een transducer worden er ultrasone geluidsgolven afgegeven. Als we de transducer op de buik van Cayra houden reflecteren de golven terug. Dit verschilt voor harde en zachte structuren en zo kunnen we de organen in beeld brengen: het is op een beeldscherm te zien.

Cayra's blaas ziet er goed uit, maar de nieren gaan minder goed. We zien het onderscheid tussen schors en merg niet goed en het heeft een heel vlekkerig patroon. We besluiten om de blaas aan te prikken zodat we urine steriel naar het laboratorium op kunnen sturen: welke bacterie zit Cayra zo dwars? Ook prikken we met behulp van het echobeeld de linker nier aan, er kan dan in het laboratorium gekeken worden of de niercellen er goed uit zien.

De uitslag is gelukkig goed. Er is sprake van een bacterie die goed gevoelig is voor ons antibioticum. Cayra moet er alleen wel een paar weken op staan.
Inmiddels gaat het weer prima met Cayra. Ze is weer ondeugend zoals het hoort bij een jonge hond. Zo sleept ze de laarzen uit de bijkeuken en springt ze stiekem op de bank om alle kussens eraf te gooien. Het laatste beetje zindelijkheid... dat moet alleen nog gaan komen. 


Eerdere huisdieren van de maand