Huisdier van de maand 

 

Februari: Benji zit in de knoop

Benji zit in de knoop
Een darminvaginatie? Wat is dat voor iets geks?? Het is een heftig darmprobleem, een spoedgeval dat Benji meemaakte.

In een hondenleven kan je heel veel meemaken. Maar er zijn weinig honden die als ze tien maanden oud zijn al zoveel hebben meegemaakt als Benji. Hij stal het hart van de hele dierenkliniek. Uiteindelijk was er een darmoperatie nodig om hem op de rit te krijgen.

Klitten en vlooien
“Zo mager! En wat een klitten en vlooien!” moeten zijn eerste baasjes gedacht hebben toen ze hem ophaalden op de plek waar hij geboren was. Met goed voer probeerden ze hem aan te laten komen. Maar na een week of twee begonnen de echte problemen: Benji kreeg eerst erge diarree en wilde niet eten. Het ging steeds slechter met hem en een collega dierenarts stuurde Benji naar ons voor infuus en opname.

Opname
Zwak en mager zat Benji te trillen op de behandeltafel. Hij woog maar 2,3 kg. Benji was uitgedroogd en ging aan het infuus. Hij knapte snel op, maar vijf dagen later ontwikkelde hij abcessen: hij was nog niet van de ellende af. Ook de abcessen hadden we gelukkig snel onder controle.

In elkaar geschoven
Dan wisselt Benji van baas. Samen met teckel Howie kan hij verder door het leven. Opeens stort hij weer in. Hij heeft bijna geen ontlasting meer en is hartstikke zwak. Benji’s nieuwe baas komt bij ons. In de buik voelen we een gekke lus die we ook op de röntgenfoto terug zien. We twijfelen, het lijkt een darminvaginatie, maar is het dat echt? We besluiten om een echo te maken om het zeker te weten. En met de echo zien we het: er is een stuk darm in een ander stuk darm geschoven, dat noemen we een invaginatie. Gek genoeg ziet dat er altijd als een donut uit op een echo. Doordat de darm in elkaar is geschoven kan er niets meer in of uit dat stuk darm. Benji wordt er meteen aan geopereerd, we moeten zelfs een stuk darm verwijderen. Daarna knapt Benji zienderogen op. Hij herstelt snel van de operatie, en is eindelijk de jonge, vrolijke hond die hij tot dan toe nog niet geweest was.


Eerdere huisdieren van de maand