Huisdier van de maand 

 

Oktober: August heeft een 'blaas'steen

August heeft een 'blaas'steen

Het is oktober, en alle konijnen hebben hun najaarsvaccinatie alweer gehad. Een mooie maand om August voor te stellen. August zijn verhaal begint jaren geleden, toen hij nog geen baasjes had.

Bij de dierenwinkel werden net een aantal Vlaamse reuzen gebracht door een plaatselijke fokker. In een kartonnen doos zat echter ook een veel kleiner konijn: een piepklein zwart konijntje. Er liepen wel mensen langs, die vonden hem maar wat schattig en zo vrolijk! Zo liep ook August's huidige baas voorbij, maar omdat ze net een van haar konijnen was verloren, stond haar hoofd helemaal niet naar een nieuw konijn.
 
Weken later, toen het tegen 4 oktober liep, was August's baasje opnieuw in de dierenwinkel. Tegen alle verwachting in zat het schattige konijntje er nog. Onvoorstelbaar dat hij nog niet verkocht was. En zo werd August ‘August': naar de maand waarin hij waarschijnlijk geboren was, en blij op weg naar een nieuw huis.
 
August heeft een "black and tan" kleurige vacht en diepblauwe ogen. In de winter heeft hij stoere wollige plukken op zijn kop en is een beetje punk. We denken dat een van zijn ouders een baardkonijn is. August is een binnenkonijn, oftewel een kantoorkonijn. Hij staat op het kantoor van zijn baas en krijgt daar heel veel liefde en aandacht. 's Morgens is hij een goede wekker, zodra het licht wordt, heeft hij trek en wil hij aandacht. Hij kan enorm veel kabaal maken en het luikje van zijn hok openen met zijn voorpoten.
Sinds een jaar gaat hij niet meer naar buiten. Hij is ernstig ziek geweest:

Op een dag was hij opeens niet fit, hij was sloom en wilde niet eten. Op de spreekkamertafel  in de kliniek stond toen een heel ziek konijntje. Uit de penis kwam een druppel rode urine.
 
Heel soms zien we bij een konijn wat rode urine als ze veel kleurstoffen binnen hebben gekregen via het voer. Onder de microscoop kunnen we zien of het om bloed gaat of om kleurstoffen. Maar dat het bloed is dat deze urine rood kleurde was maar al te duidelijk.
Wat was er met August zijn urine aan de hand? Was er iets met de blaas of met de nieren? We besloten om een röntgenfoto te maken om dat te onderzoeken.
 
Op de röntgenfoto troffen we iets onverwachts aan. We zagen een witte bol, ter grootte van een forse knikker, net achter het bekken. August had dus een blaassteen, niet in de blaas, maar net voor de penis. De steen zat al buiten het bekkenkanaal, maar hartstikke klem. Uitplassen was volledig onmogelijk.
 
Om de steen te kunnen verwijderen was een operatie nodig. August kreeg een narcoseprik.
Toen hij niets meer voelde en diep in slaap was masseerden we met veel moeite de steen terug de blaas in. Meteen kwam er een hoop rode urine uit de penis. Met een operatie werd de blaas geopend en de steen verwijderd. We waren maar net op tijd, want de blaas was er slecht aan toe.
 
Met de goede zorg van zijn baasjes was hij er snel weer bovenop. Een dag na de operatie at August alweer zelf. De medicijnen ingeven, dat was lastiger. Maar August zijn baasjes vonden daar ook al snel een oplossing op: ze druppelden het op een stukje appel, en dat ging er wel in!
 Om een konijn gezond te houden is veel hooi heel belangrijk. Konijnen mogen daarvan zoveel eten als ze op kunnen. Van brokjes hebben ze veel minder nodig. Voor een klein konijn maar 1-2 eetlepels per dag. Het beste zijn ‘pellet'brokjes: brokjes die er allemaal hetzelfde uitzien, speciaal voor konijnen. Daar zit alles in wat ze nodig hebben, en ze kunnen er niet alleen de lekkere (en minder gezonde) stukjes uitvissen. Misschien denk je dat een konijn ook een knaagsteen nodig heeft. Dat is echter niet zo, de tanden en kiezen slijten op elkaar af. In kalk-knaagstenen zit bovendien teveel calcium: ze kunnen er juist blaasstenen van krijgen!
 
Met medewerking van August's baasjes:
Dat hij de zware operatie heeft overleefd is een wonder, mede dankzij de goede zorg van de dierenarts, Tobias van der Vlerk. Wij hopen nog heel lang van August te mogen genieten al is hij niet meer een van de jongste.
Roswitha Baars.


Eerdere huisdieren van de maand