Klantervaringen Laparoscopische sterilisatie 

 

Moya's maag vastgezet tijdens sterilisatie

Moya's maag vastgezet tijdens sterilisatie

"In maart hebben we Moya laten steriliseren, ze was toen al drie jaar: we hebben besloten om haar uit voorzorg te laten helpen."

"Dit is Moya. Moya is een Ierse naam en het betekent groot. Moya is een Duitse Dog, we hebben haar van Sadaro's Duitse Doggen uit Linde." aldus Moya's baasjes.  

"Ze is heel erg aanhankelijk en houdt van knuffelen, wat echt typisch is voor een Duitse Dog. Als het even kan zit ze graag op schoot!" En dat is wel mooi zo'n 65 kilo schoon aan de haak!

"Omdat ze zelf denkt dat ze een klein schoothondje is kan ze lekker aanwezig zijn met spelen. Ze maakt dan dezelfde enthousiaste sprongetjes als kleine honden alleen dan keer 100." 

"In Maart hebben we haar laten steriliseren, ze was toen al drie jaar. Dat hebben we gedaan omdat ik een tijdje daarvoor een dierenprogramma had gezien waarin voorkwam dat een  hond was overleden omdat ze juist niet geholpen was. Toen heb ik aan onze dierenarts gevraagd wat zij adviseren en waarom allemaal. Dus besloten wij om haar uit voorzorg te laten helpen."

Voordelen waar je bij de sterilisatie van een hond aan moet denken zijn onder andere:

  • Geen loopsheid meer
  • Niet meer vruchtbaar (en dus geen risico op ongewenste dekking)
  • Geen kans op schijndracht
  • Een sterk verminderde kans op melkklierkanker. Bij melkklierkanker ontwikkelen zich tumoren in de melkklieren. Met elke loopsheid die een hond doormaakt wordt de kans op deze vorm van kanker groter. Bij sterilisatie voor de eerste loopsheid is de kans verwaarloosbaar klein dat de hond deze ziekte krijgt. Ook bij sterilisatie net na de eerste loopsheid is de kans nog maar 8%. Vanaf de vierde loopsheid is de kans echter al opgelopen tot zo'n 60%.
  • Een sterk verminderde kans op baarmoederontsteking en/of -kanker
    Ook dit ontwikkelt zich onder invloed van herhaalde loopsheden. Daarnaast staat tijdens de loopsheid de baarmoedermond een stukje open: bacteriën kunnen dan ook sneller binnendringen en voor een ontsteking zorgen. Een baarmoederontsteking is spoed en moet bijna altijd door middel van een operatie verwijderd worden.
  • Minder kans op suikerziekte

"Omdat Moya toch onder het mes ging hebben we ook gelijk haar maag laten vastzetten, dan kan die ook niet meer gaan draaien." vertelt Moya's baas.


Dat vastzetten van de maag heet een 'gastropexie'. Aansluitend aan de laparoscopische sterilisatie wordt de maag dan vastgezet aan de buikwand. Hij ligt dan op een natuurlijke plek, maar kan niet draaien. Dat draaien kan gebeuren als de hond een 'maagtorsie' heeft. Dat is een ernstige aandoening, een echt spoedgeval. De maag blaast zich dan op tot een asymmetrische ballon en begint te kantelen tot de in- en uitgang van de maag meedoen in de draaiing. Omdat Duitse doggen een diepe borstkas hebben is dit een bekend risicoras voor een maagtorsie. Door het vastzetten wordt dit voorkomen. Meer weten over een maagtorsie? Klik dan hier.

"De avond na de operatie was Moya nog erg slaperig, maar de dag erop ging het geleidelijk weer de goede kant op. En nou ongeveer twee maanden later zijn er alleen nog maar drie kleine littekentjes te zien en speelt ze weer als vanouds met onze andere hond!"


Meer klantervaringen

De operatie van Borre

De operatie van Borre

Borre is vroeg in de ochtend geholpen. We werden erg vriendelijk ontvangen en hoefden niet te wachten. Er werd direct uitgelegd wat er zou gebeuren. We mochten Borre zelf vasthouden bij het onder narcose brengen. Daarna gingen wij weg en een klein uur later werden we gebeld dat de operatie goed gegaan was.

Lees verder
 
Jayda

Jayda

Hallo, Dit is Jayda, zij is op vrijdag 9 augustus 2019 laparoscopisch gesteriliseerd in Steenwijk. Leuk en vriendelijk team mensen. 

Lees verder
 
Lola

Lola

Onze hond is vorige week laparoscopisch gesteriliseerd. Inmiddels gaat het rompertje onder toezicht uit en knapt ze goed op. Het personeel van de kliniek was heel vriendelijk en nam alle tijd voor haar. Wij zijn erg tevreden.

Lees verder