ECG/hartfilmpje 

 

Met een hartfilmpje brengen we de elektrische activiteit van het hart in kaart. Het hart is eigenlijk één grote, holle spier die ervoor zorgt dat het bloed door het lichaam wordt gepompt. Het hart bestaat uit twee kamers, één linker en één rechter, en twee boezems, ook één linker en één rechter. Het bloed moet via de boezems naar de kamers gepompt worden en vervolgens vanuit de kamers het lichaam in gepompt worden.

Het is erg belangrijk dat alle delen van het hart in de juiste volgorde pompen. Hier zorgt de elektrische bedrading in het hart voor. Deze activiteit kunnen we vervolgens meten met het hartfilmpje.

Wanneer de hond of kat een hartkwaal heeft, wordt de vorm van het ECG anders. Er kunnen bepaalde piekjes verdwijnen of juist veel hoger worden dan normaal. Ook kunnen er veranderingen in de regelmaat van de hartslag optreden.

Het maken van een ECG is erg eenvoudig en kost maar vijfuten. De hond of kat hoeft niet onder narcose voor het maken van een ECG. De uitdraai van het ECG wordt opgestuurd naar een cardioloog die het hartfilmpje beoordeeld. Vaak kan er direct een diagnose gesteld worden, soms is een aanvullend echografisch onderzoek noodzakelijk.

Wanneer er bij uw hond of kat een ruisje op het hart geconstateerd is kan een ECG in veel gevallen aangeven of dit ruisje ook echt op een hartkwaal duidt. Dit is, zeker als uw dier onder narcose moet, natuurlijk erg belangrijk.