Dental Diet 

 

Gebitsaandoeningen bij de hond en kat
Gebitsaandoeningen komen veel voor bij hond en kat en zijn een belangrijke reden voor een bezoek aan de dierenarts. Meer dan 75% van de honden en katten heeft rond de leeftijd van 2 à 3 jaar al last van problemen, zoals tandsteen en tandvleesontsteking. Voor een goed herstel is behandeling door uw dierenarts noodzakelijk, waarbij het gebit meestal onder narcose wordt gereinigd. Zonder behandeling kunnen gebitsaandoeningen op den duur leiden tot verlies van tanden en kiezen en zelfs tot ontstekingen elders in het lichaam, dus vroegtijdig ingrijpen is belangrijk. Gebitsproblemen kunnen grotendeels worden voorkomen door een goede en regelmatige gebitsverzorging en door het geven van speciale gebitsverzorgende voeding.


Hoe ontstaan gebitsaandoeningen?
De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen bij de hond en de kat is de vorming van tandplaque en tandsteen. Tandplaque wordt voortdurend gevormd in de mondholte door bepaalde bestanddelen uit het speeksel. Het vormt een dun, plakkerig laagje op de tanden en kiezen. Tandplaque bevordert de groei van bacteriën, wat leidt tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Deze ontsteking is een belangrijke oorzaak van de bij gebitsproblemen optredende slechte adem. Wanneer tandplaque niet dagelijks wordt verwijderd, reageert het met calcium in het speeksel en ontstaat tandsteen. Zonder behandeling breidt de ontsteking zich verder uit onder het tandvlees en naar de gebitsondersteunende weefsels (het parodontium). Op den duur kunnen hierdoor de tanden en kiezen los gaan zitten en kunnen vanuit de mondholte zelfs ontstekingen elders in het lichaam ontstaan. De ontwikkeling van parodontale aandoeningen (dat wil zeggen aandoeningen van de gebitsondersteunende weefsels) verloopt in 4 stadia:

 

De meest voorkomende problemen bij gebitsaandoeningen

 • slechte adem
 • moeilijk eten door pijn bij het kauwen ten gevolge van de ontstekingen in de mond
 • overmatig speekselen
 • los raken en op den duur verlies van tanden en kiezen
 • ontstaan van wortelpuntontstekingen, wat zelfs kan leiden tot breuken van de onderkaak bij hele kleine honden
 • ontstekingen elders in het lichaam door verspreiding van de infectie vanuit de mondholte via de bloedbaan. Vooral belangrijke organen oals het hart, de longen, de nieren en de lever kunnen

Speciale dieetvoeding en gebitsverzorgende kauwproducten kunnen de vorming van tandplaque en tandsteen bij de hond en de kat aanzienlijk verminderen.


Uit onderzoek is gebleken dat voeding op twee manieren werkzaam kan zijn:

 • Het mechanisch reinigen van het gebit door de speciale vorm, grootte en structuur van de brokken of kauwproducten. Hierdoor wordt het gebit tijdens het kauwen als het ware gepoetst en wordt de vorming van tandplaque en tandsteen voorkomen.
 • Het voorkomen van de vorming van tandplaque, tandsteen en een slechte adem door toevoeging van actieve ingrediënten, zoals natriumpolyfosfaat, zink en polyfenolen. Deze ingrediënten gaan de omzetting van tandplaque in tandsteen tegen, bestrijden ontstekingen in de mond en helpen tegen een slechte adem. Voedingen die beide bovenstaande eigenschappen combineren zijn ijzonder effectief bij de bestrijding van tandplaque en tandsteen.

Het gebitsverzorgende programma van Royal Canin voor hond en kat
Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling en het voorkomen van gebitsproblemen. Daarom zal uw dierenarts uw huisdier na een gebitsreinigende behandeling vaak een speciale dieetvoeding voorschrijven, zoals het Dental Diet van Royal Canin. Royal Canin heeft veel onderzoek gedaan naar de bijdrage die de voeding kan leveren aan het gezond houden van het gebit. Gebaseerd op deze gegevens is een assortiment speciale Dental dieetvoedingen voor hond en kat ontwikkeld. Voor de hond is daarnaast een gebits verzorgende kauwstaaf, de Oral Bar, verkrijgbaar. Bij de ontwikkeling van de dieetproducten voor de hond is rekening gehouden met de grootte van het dier. Er zijn producten voor kleine honden tot 10kg en voor grotere honden vanaf 10kg. Zowel de dieetvoedingen als de kauwproducten onderscheiden zich door de unieke tweevoudige werking (mechanische reiniging én actieve ingrediënten) waardoor ze bijzonder effectief zijn bij de bestrijding van tandplaque en tandsteen.

De belangrijkste eigenschappen van Dental Diet voor de kat zijn:

 • Beperkt de voorkoming van tandsteen
 • Vergroting van het urinevolume
 • Ondersteuning van de spijsvertering
 • Bevordert de uitscheiding van haarballen

De belangrijkste eigenschappen van Dental Diet voor de hond zijn:

 • Mechanische reiniging van het gebit
 • Beperkt vorming van tandsteen
 • Versterking van de huidbarrière
 • Vergroting van het urinevolume

Voor meer informatie over het Dental Diet van Royal Canin, klik hier.